Η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα έχει και μια θετική επίπτωση, τονίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθώς αυξήθηκε η χρήση χρεωστικών καρτών, κάτι που συμβάλει κατά πολύ στην φοροδιαφυγή. 

Όπως τονίζει το άρθρο, από την στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls στην χώρα, έχουν εκδοθεί περίπου 1 εκατ. χρεωστικές κάρτες, οι οποίες αντί να.. ενθαρρύνουν την μαύρη αγορά, όπως ανέμεναν κάποιοι αξιωματούχοι, έκαναν ακριβώς το αντίθετο.

Η ALPHA εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, πολύ περισσότερες από όλο τον προηγούμενο χρόνο, καθώς οι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να έχουν από παντού πρόσβαση στα μέτρητά τους. 

Οι αγορές που πληρώνονται με χρεωστική κάρτα στα σούπερ μάρκετ και στην βενζίνη διπλασιάστηκαν.

Αυτό είναι καλό για τους εμπόρους και γλιτώνει τις τράπεζες από λειτουργικά έξοδα. Αλλά τα καλύτερα νέα είναι για την οικονομία, τονίζει το δημοσίευμα.

Οι περιορισμοί στα μετρητά που εισήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό που ακολούθησε, δεν είχε προηγούμενο για μια χώρα που έχει το μικρότερο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών ανά πολίτη. 

Η κουλτούρα των μετρητών είναι αυτή που έχει συμβάλει στην χαμηλή προσπάθεια της χώρας να παρακάμψει την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή και ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν την χώρα στο πρώτο Μνημόνιο το 2010. 

Η Εθνικη Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, νούμερο διπλάσιο απο όσες είχαν εκδοθεί τους προηγουμενους μήνες. 

Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων δεν είχαν κάν κάρτα μετρητών, κάτι που τους οδήγησε να δημιουργήσουν απεγνωσμένες ουρές έξω από τις τράπεζες για να λάβουν την σύνταξή τους.

Τώρα αυτό που βλέπουμε στα ΑΤΜ είναι τους συνταξιούχους μαζί με μέλη της οικογένειάς τους, που τους βοηθούν με τις κάρτες

Έμποροι τονίζουν ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ζητούν να πληρώσουν με κάρτα, ακόμα και σε καφετέριες. 

«Ελπίζουμε να γίνει συνήθεια σε όλους τους Έλληνες» σημειώνουν.