«Η πλήρης άρση των περιορισμών που σήμερα υφίστανται στην αγορά θα έρθει με την εξομάλυνση του γενικότερου κλίματος της χώρας και την ομαλοποίηση των συνθηκών που αφορούν στη συμφωνία με τους δανειστές», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling θα ισχύσει έως το τέλος Αυγούστου εκτός εάν εν τω μεταξύ προκύψουν οι παραπάνω θετικές εξελίξεις οπότε θα υπάρξει και άρση της απαγόρευσης.

Σε ερώτηση για την καθυστέρηση λήψης των σχετικών αποφάσεων και την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Μποτόπουλος επεσήμανε πως το διάστημα ήταν μεγάλο, ωστόσο ήταν το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι θα έπρεπε να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να τακτοποιηθούν τα ζητήματα που αφορούν σε διακανονισμό και εκκαθάριση συναλλαγών.

«Από τη στιγμή εκείνη χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να καταρτιστεί και να σταλεί στην ΕΚΤ η πρόταση επαναλειτουργίας της αγοράς που αποτέλεσε κοινή πρόταση της ΤτΕ, της ΕΚ και του ΧΑ», πρόσθεσε.

«Περνάμε σε έναν κύκλο ομαλότητας, ο οποίος βεβαίως έχει μπροστά του δρόμο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση για να μπορούν οι έλληνες επενδυτές να χρησιμοποιούν ένα μέρος από τις τραπεζικές τους καταθέσεις, επεσήμανε ότι δεν έγινε, γιατί υπήρξε η διαβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι το καθεστώς των περιορισμών θα υφίσταται για λίγες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σ. Λαζαρίδης τόνισε ότι η δεύτερη ημέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι η εικόνα της αγοράς εξομαλύνεται, ότι τα όποια μέτρα ελέγχου της μεταβλητότητας των τιμών που έχουν ληφθεί δεν θα διαρκέσουν για πολύ.

Ο Πρόεδρος του Χ.Α σχολιάζοντας τις «απειλές» των ξένων οίκων (FTSE- MSCI) για διαγραφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τους διεθνείς δείκτες , τόνισε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας για την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι τα capital controls δεν αφορούν τους ξένους επενδυτές και ότι μέχρι τότε η ομαλότητα θα έχει επιστρέψει αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας της αγοράς θα έχουν επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Ήδη όπως τόνισε, υπάρχουν θετικές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση καθώς υπάρχει σημαντική εισροή εγγυήσεων από ξένους brokers.

Ο κ. Σ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον ΣΜΕΧΑ ετοιμάζουν έναν οδηγό με απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επενδυτών.

Επίσης τόνισε ότι από τις επαφές που είχε με τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών δεν φάνηκε ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ελληνική αγορά και ότι το πρώτο μέλημά τους ήταν πώς θα λειτουργήσει και πάλι ομαλά η αγορά, καθώς σε αρκετές εισηγμένες υπάρχουν ξένοι βασικοί μέτοχοι.

Τέλος στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργανώνει παρουσίαση των εισηγμένων εταιρειών στο Λονδίνο.