Στην επιστροφή ΦΠΑ ύψους 46,32 εκατ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ωστόσο, η διαδικασία εξελίσσεται με «μαρτυρικά» αργό τρόπο για τις επιχειρήσεις που επιζητούν ανάσα ρευστότητας από τα οφειλόμενα του Δημοσίου.

Ειδικότερα, μετά από τις καταβολές της φορολογικής διοίκησης προς δικαιούχους την προηγούμενη εβδομάδα το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ΦΠΑ μειώθηκε στα 769,7 εκατ. ευρώ, έναντι 816,12 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στην ίδια βάση οι εκκρεμείς αιτήσεις για την πληρωμή του ΦΠΑ μειώθηκαν από τις 8.501 στις 8.216, ενώ οι αιτήσεις που έχουν πληρωθεί διαμορφώθηκαν σε 26.907.

Πάντως, οι ήδη «τεράστιες» καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ επιδεινώνονται και από το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η οικονομία από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 769,7 εκατ. ευρώ των απλήρωτων αιτήσεων ΦΠΑ, τα 637,39 εκατ. ευρώ, ήτοι το 83% αφορούν σε αιτήσεις με αναμονή άνω των 90 ημερών.