Την ιδέα της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ υποστηρίζει η Ιταλία δια του υπουργού της των Οικονομικών  Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

«Υπάρχουν δύο διαστάσεις σε μια τόσο φιλόδοξη κοινή κατασκευή όσο η νομισματική ένωση. Η πρώτη διάσταση αφορά την πειθαρχία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη και πρόσθεσε: 

Η δεύτερη διάσταση είναι ότι χρειάζονται κοινά στοιχεία που να κάνουν τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση κάτι περισσότερο από απλή υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος.

«Αυτό που αποκαλούμε 'risk-sharing', το μοίρασμα των κινδύνων, είναι αυτό που έκανε τη νομισματική ένωση ισχυρότερη στη διάρκεια των ετών. Και εδώ φθάνουμε στην αμοιβαιοποίηση, τον κοινό χαρακτήρα των πόρων, είτε είναι οικονομικοί είτε πολιτικοί», συνέχισε ο Πάντοαν.

«Η νομισματική ένωση θα πρέπει αργά ή γρήγορα να βασισθεί σε κοινά στοιχεία (...), κατά τη γνώμη μου σ' ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, έναν μηχανισμό εξασφάλισης έναντι των σοκ στην αγορά εργασίας, έναν κοινό προϋπολογισμό», συνέχισε ο Πάντοαν.

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Αν δεν ήταν (...), η νομισματική ένωση θα βρίσκεται στη μέση του ποταμού, κινδυνεύοντας από ένα πιο δυνατό κύμα και τη ρήξη. Αυτό μου το λέει η ιστορία, όχι οι ιδεολογικές πεποιθήσεις», διαβεβαίωσε ο υπουργός.