Λύσεις ώστε η Ευρώπη να αποφύγει κρίσεις σαν και αυτή που χτύπησε την Ελλάδα, καταγράφουν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Guardian ο Ζακ Ντελόρ και ο Ένρικ Έντερλεϊν. 

Στο άρθρο τους τονίζουν πως «τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της Ευρωζώνης». Την ίδια ώρα όμως «οι διαπραγματεύσεις φανέρωσαν την αδυναμία της Ευρωζώνης. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εκτιμήσει κάποιος το σύνολο των συνεπειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις κίνδυνοι αλλά και τρεις βασικές προκλήσεις».

Για τους ίδιους, οι κίνδυνοι συνίστανται στον ενδεχόμενο εφησυχασμού, στο «παιχνίδι» των αλληλοκατηγοριών και στη διατήρηση της άποψης ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα μόνο μοντέλο ασκούμενων πολιτικών στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί κάθε κράτος-μέλος και όχι το αντίθετο, δηλαδή μία «ποικιλία» πολιτικών, οι οποίες θα εφαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των κρατών-μελών.

Η Ευρώπη, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι, θα πρέπει να δημιουργήσει μία νέα ατζέντα μεταρρυθμίσεων, η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη και θα βασίζεται στο υψηλών στάνταρντ ευρωπαϊκό μοντέλο.

Ταυτόχρονα τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει και τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υψηλό τους χρέος, όπως φυσικά είναι η Ελλάδα. Το «πακέτο Γιούνκερ» είναι μία καλή αρχή αλλά δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια, σημειώνουν και καταγράφουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για την πραγματική ενοποίηση: 

  • Δημιουργία ουσιαστικής οικονομικής ενοποίησης.
  • Δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
  • Ουσιαστική ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος. 
  • Λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων μετά από ψήφισή τους τόσο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο όσο και από τα εθνικά.