Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται σήμερα οι συνομιλίες με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εμπλοκή καταγράφεται στις συζητήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ σήμερα αρχίζουν οι καθοριστικές συνομιλίες για το δημοσιονομικό σενάριο αλλά και τα κόκκινα δάνεια.
 
Μετά από μία εβδομάδα δύσκολων συζητήσεων στην Αθήνα, κυβέρνηση και Κομισιόν κάνουν λόγο για συμφωνία και νέο δάνειο έως 20 Αυγούστου. Αυτό θα κριθεί όμως στα τεχνικά κλιμάκια. Ωστόσο τα πρώτα σύννεφα ήδη φάνηκαν και αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο για να μην οδηγήσουν σε τέλμα τις συζητήσεις.

Πρέπει να επιλυθούν τρία-τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο., σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Tο σημαντικότερο από αυτά είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων θα επανέλθει σήμερα στο «τραπέζι». Εμπόδια εμφανίζονται και στο ζήτημα του ΤΑΙΠΕΔ, του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των εργασιακών.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τις δύο πλευρές ωστόσο να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.