Αμετάβλητα στο 0,5% αποφάσισε να διατηρήσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας τα επιτόκια, με ψήφους 8 υπέρ έναντι 1 κατά.

Ο μοναδικός ανώτατος αξιωματούχος της Τράπεζας που τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ήταν ο Ίαν Μακ Κάφερτι, ο οποίος ήθελε να ξεκινήσει να αυξάνεται το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Αυγούστου που ολοκληρώθηκε χθες και κατέληξε στο διατηρηθούν τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% με 8 ψήφους υπέρ και μία κατά, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα, το ΔΣ της Τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο της αγοράς τίτλων στα 375 δισ. στερλίνες. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα είναι χαμηλός. Ειδικότερα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο στόχο του 2,0% εντός δύο ετών, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Μαΐου παρά τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση της στερλίνας τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τα πρακτικά της μηνιαίας συνεδρίασης της τράπεζας έδειξαν ότι «κάποια μέλη» διαβλέπουν τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αυξηθεί περισσότερο από την κεντρική πρόβλεψη.

Ο γενικότερος τόνος, όμως, στα πρακτικά και τις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας - που για πρώτη φορά ανακοινώθηκαν μαζί – υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι επικεντρωμένη στη δυνατότητα η ενίσχυση της στερλίνας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγοράς της Κίνας και τα ανεπίλυτα προβλήματα χρέους της Ελλάδας έχουν αντίκτυπο, έστω και μικρό, στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, είπε η Τράπεζα.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας φέτος στο 2,8% από το 2,5% βάσει των εκτιμήσεων του Μαΐου, διατηρώντας, ωστόσο, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των επόμενων ετών σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.