Επιφυλάξεις ως προς τα στοιχεία για τους ρυθμούς ανάπτυξης που ανακοινώνει η Κίνα κρατούν επενδυτές και αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters

Ειδικότερα αμφισβητούν πως το μέγεθος και οι επιδόσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μπορεί να μετρηθεί τόσο γρήγορα και με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 7,0% τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, το βασικό ερώτημα ίσως είναι πώς μια αναπτυσσόμενη χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να δημοσιεύει τα τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ εβδομάδες πριν γίνουν γνωστά τα προκαταρκτικά στοιχεία ανεπτυγμένων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Βρετανία και στη συνέχεια να προχωρεί σε πολύ μικρές αναθεωρήσεις.

«Πιστεύουμε ότι οι αριθμοί είναι φανταστικοί», σχολιάζει ο Έρικ Μπρίτον, από την ανεξάρτητη ερευνητική εταιρεία Fathom Consulting, που εδρεύει στο Λονδίνο και που έχει πολλές φορές επικρίνει δημόσια τα επίσημα κινεζικά στοιχεία. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι αριθμοί να είναι ούτε καν κοντά στην πραγματικότητα», σημειώνει.

Η Fathom, που πέρυσι αποφάσισε να σταματήσει να δημοσιεύει τις εκτιμήσεις της επίσημης ανακοίνωσης για το ΑΕΠ και αντ’ αυτού να δημοσιεύει αυτό που πιστεύει πως συμβαίνει πραγματικά, εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 2,8%, και θα επιβραδυνθεί στο 1,0% τον επόμενο χρόνο.

«Προφανώς κανείς δεν πιστεύει τα στοιχεία», αναφέρει ο Σούσιλ Βαντβάνι, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ιδρυτής της Wadhwani Asset Management LLP.