current views are: 3

9 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση14:46

Σαρωτικές ανατροπές στις συντάξεις – Ποιοι θίγονται και πότε θα δουν τη «λυπητερή»

«Εβδομάδα των παθών» για το συνταξιοδοτικό ήταν η περασμένη με την κυβέρνηση να καταθέτει τελικά την Παρασκευή την οριστική πρόταση της ελληνικής πλευράς για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Δημοσίευση 14:46’
αρθρο-newpost

«Εβδομάδα των παθών» για το συνταξιοδοτικό ήταν η περασμένη με την κυβέρνηση να καταθέτει τελικά την Παρασκευή την οριστική πρόταση της ελληνικής πλευράς για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

«Εβδομάδα των παθών» για το συνταξιοδοτικό ήταν η περασμένη με την κυβέρνηση να καταθέτει τελικά την Παρασκευή την οριστική πρόταση της ελληνικής πλευράς για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση εστιάζεται στην αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις με σταδιακό ορίζοντα τα πέντε χρόνια, την ώρα που οι πιστωτές απαιτούν οι αλλαγές να είναι πιο σύντομες και με τον μικρότερο δυνατό χρονικό ορίζοντα

Μάλιστα, έχει κατατεθεί από πλευράς τους πίνακας βάσει του οποίου τα όρια ηλικίας αυξάνονται από δύο έως και 15 χρόνια στην επόμενη επταετία. 

Τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση 

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς θέλει το όριο ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις να μεταβληθεί από τα 50 που είναι μέχρι τώρα στα 55, την στιγμή που η τρόικα απαιτεί να αυξηθεί από τα 50 στα 56,7 χρόνια. 

΄Οσον αφορά το λεγόμενο μεταβατικό διάστημα, η ελληνική πλευρά προτείνει τα όρια ηλικίας για σύνταξη να αυξηθούν σταδιακά, κάτα 6 μήνες το χρόνο από τον Ιούλιο του 2015.

Οι δανειστές, από την μεριά τους, θέλουν αυτό το διάστημα να είναι 12 μήνες το χρόνο.

Στόχος της πρότασης τoυς είναι να εξασφαλιστεί ότι κανένας ασφαλισμένος πλέον δεν θα μπορεί να λάβει σύνταξη πριν το 62ο έτος της ηλικίας του και εφόσον έχει 40 χρόνια ένσημα. 

Η άλλη περίπτωση είναι να συνταξιοδοτηθεί στο 67ο έτος, ανεξαρτήτα από τα χρόνια που έχει ως ασφάλιση. 

Σε αυτό που επιμένουν οι θεσμοί είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας να τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2018 και όχι από το 2023, όπως είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς. 

Ποιοι δεν θα θιγούν

Από το υπουργείο εργασίας υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να θιγούν όσοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, καθώς έχουν συμφωνήσει σε αυτό και οι θεσμοί. 
 

«Μαχαίρι» στις συντάξεις από τον Σεπτέμβριο

Από τα καινούρια μέτρα δεν γλιτώνουν ούτε οι τωρινοί συνταξιούχοι, αφού στην νέα εγκύκλιο που εξέδωσεο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζεται ότι η επιπλέον εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες και η νέα εισφορά στις επικουρικές συντάξεις θα επιβληθούν μεν από την 1η Ιουλίου, οι αναδρομικές κρατήσεις, όμως, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα επιμεριστούν ισόποσα, σε τρεις δόσεις, στις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου μείωση της τάξης των 2% στην κύρια σύνταξη και 6% στην επικουρική, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι επιβαρύνσεις θα είναι πιο μεγάλες. 

Η προοπτική «ομογενοποίησης» κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και η χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται στα σχέδια Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. 


σχετικα αρθρα