Ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 0,5% για φέτος «βλέπει» ο οίκος αξιολόγησης Moody's.

Ωστόσο εκτιμάει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο ανώτερο σημείο. Ο οίκος ειδικότερα αναφέρει πως τα NPLs μειώθηκαν τον Μάιο στα 26,9 δισ. ευρώ από 27,7 δισ. τον προηγούμενο μήνα, υποδεικνύοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κοντά στο ανώτατο τους σημείο.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ «αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση μετά από δύο χρόνια αυξητικής τάσης και αντανακλά τόσο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών όσο και τη μείωση στη διαμόρφωση των νέων επισφαλειών», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι κυπριακές τράπεζες, τονίζεται, πρέπει αυξήσουν το χαμηλό επίπεδο των προβλέψεων τους για προβληματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 42,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την Ελληνική και το 39,6% για την Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιστροφή της χώρας σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ βοηθά επίσης τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και μειώνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν τις νέες χρεοκοπίες.