Πτωτικά κινούνταν η τιμή του πετρελαίου σήμερα μετά την υποτίμηση του γιουάν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια πιο ακριβά και επηρεάζοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου στη μεγαλύτερη ενεργοβόρο χώρα του κόσμου. 

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που αναμένεται να καταγράψει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 7%, έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου τον περασμένο χρόνο παράλληλα με την αυξανόμενη προσφορά στις διεθνείς αγορές. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχωρούσαν 10 σεντς στα 50,31 δολάρια το βαρέλι στις 11:45 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 25 σεντς στα 44,71 δολάρια. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μια «εφάπαξ υποτίμηση» του γιουάν σχεδόν κατά 2%, ύστερα από μια σειρά αδύναμων στοιχείων. 

«Είναι άσχημη είδηση για το πετρέλαιο γιατί η Κίνα θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα για αυτό», είπε ο Χάμζα Χαν, αναλυτής στην ING Bank. «Από την άλλη, εάν αυτή η υποτίμηση είναι αρκετά ισχυρή για να οδηγήσει σε ανάκαμψη τις κινεζικές εξαγωγές και να βελτιώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ της χώρας, τότε είναι θετική για το πετρέλαιο». «Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος είναι συγκρατημένος ενώ ο μακροπρόθεσμος θετικός» είπε ο Χαν.