Επιβράδυνση του αποπληθωρισμού και αύξηση των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση «βλέπει» η Βουλγαρική Εθνική Τράπεζα στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2015. 

Όπως αναφέρεται σε οικονομική επισκόπηση της τράπεζας, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, μια αύξηση στις διεθνείς τιμές των ειδών διατροφής και του πετρελαίου, σε ευρώ, θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η αρνητική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται από τα μέσα του 2013. Το Μάιο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε στο -0,3%, έναντι ποσοστού -0,2% το Δεκέμβριο του 2014. 

Η μείωση της τιμής των καυσίμων μεταφορών εξαιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου είχε τη μέγιστη αρνητική συμβολική στη συνολική δυναμική του δείκτη τιμών καταναλωτή. 

Η δε αύξηση -μεταξύ άλλων- στις τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2015, η υποτίμηση του ευρώ, αλλά και του λέβα έναντι των νομισμάτων των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Βουλγαρίας συνέβαλαν θετικά στο σύνολο του πληθωρισμού, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας.