Τα αρχικά κεφάλαια διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και όχι στους ισολογισμούς τους και τα ιδρύματα θα λάβουν νέα κεφάλαια μόνο όταν ολοκληρωθούν τα stress tests μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές που έκαναν δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters.

Αρχικά, 10 δισ. ευρώ θα γίνουν «άμεσα» διαθέσιμα ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν αρκετές πηγές, ενώ οι αρχές θα πραγματοποιούν λεπτομερή εξέταση της ποιότητας των assets τους, η οποία αναμένεται να χρειαστεί αρκετούς μήνες.

Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει επίσης να υποβάλουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές προτού ενισχυθούν με νέα ρευστότητα, την οποία θα λάβουν μόνο από τον ειδικό λογαριασμό, τον οποίο θα ελέγχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Άλλα 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του bail in των καταθετών ή άλλων πιστωτών, όμως θα υπάρξει dilution (αραίωση κερδών) στους μετόχους.

Όταν εγκριθούν τα σχέδια των τραπεζών, τις νέες μετοχές στις τράπεζες θα τις κατέχει το ΤΧΣ και όχι οι ευρωπαϊκές αρχές, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις τράπεζες να διενεργούν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με σχετικά λίγους περιορισμούς, ανέφερε στο πρακτορείο μία από τις πηγές.