Μπορεί η συμφωνία με τους πιστωτές να επικυρώθηκε από το Eurogroup και κατ επέκταση να αρχίζουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της πρώτης δόσης ύψους 26 δισ. ευρώ (κύρωση από εθνικά κοινοβούλια), ωστόσο πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα και χρίζουν περαιτέρω διευκρίνισης.

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση χρέους, δύο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας θέματα για την κυβέρνηση πρόκειται να συζητηθούν μέσα στο Φθινόπωρο, με την σημερινή, μακροσκελή, ανακοίνωση του Eurogroup να δίνει τον οδικό χάρτη.

Για το ζήτημα των τραπεζών, σύμφωνα με τα όσα τόνιζαν κύκλοι της κυβέρνησης μετά τη συνεδρίαση, ανέφεραν πως από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM, τα 25 θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η διαδικασία της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις 31 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη υποδόση ύψους 10 δισ ευρώ από τα 26 δισ. που θα λάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια της συμφωνίας, θα αφορά τις τράπεζες και είναι άμεσα καταβλητέα. 

Η δεύτερη δόση για τις τράπεζες θα είναι έως 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών. Το ποσό θα καταβληθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση, αφού ολοκληρωθούν, δηλαδή, τα stress tests και σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Πάντως όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup, το bail in αποκλείεται για τους καταθέτες, ανεξαρτήτως ποσού. Το Eurogroup δεν αποκλείει να υπάρξει συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από ομολογιούχους, απόφαση που θα παρθεί μετά την ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, περί τα μέσα Οκτωβρίου, όπως αναφέρει και το ανακοινωθέν:

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να περιφρουρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ανάμεσά τους η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών όπως απαιτείται.  Μετά τα stress tests και πριν το τέλος του έτους το bail θα εφαρμοστεί στους ομολογιούχους, την ώρα που το “κούρεμα” στους μικροκαταθέτες έχει εξαιρεθεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έγινε μία πρώτη, διερευνητική συζήτηση για το χρέος, για την ακρίβεια καθορίστηκε ο χρόνος που θα τεθεί επί τάπητος το θέμα και τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιθούν. 

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράσεις, όπως μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμών, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μ’ αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γεγονός που το Eurogroup θεωρεί απαραίτητο. Οι δράσεις που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα καθοριστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Το Eurogroup, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στην πρόσφατη ανάλυση των Ευρωπαϊκών θεσμών, αποκλείοντας ωστόσο «κούρεμα» του χρέους:

Η βιωσιμότητα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μπορεί να επιτευχθεί δια μέσω της εφαρμογής ενός μακρόπνοου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, με πρόσθετα μέτρα σε σχέση με το χρέος, δίχως “κούρεμα”. Σε ευθυγράμμιση με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής, το Eurogroup ετοιμάζεται να επεξεργαστεί περαιτέρω μέτρα (πιθανή μεγαλύτερη περίοδος αποπληρωμής), στοχεύοντας στο να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν μετά την πλήρη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ESM και μετά την πρώτη αξιολόγηση. 

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δεσμεύσεις «για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξεταζόταν μέχρι τώρα».