current views are: 3

15 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση09:24

Έρχονται «κρυφές» μειώσεις στους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου

Σε έμμεσες μειώσεις μισθών για  την πλειονότητα τω εργαζομένων στο δημόσιο τομέα οδηγούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Δημοσίευση 09:24’
αρθρο-newpost

Σε έμμεσες μειώσεις μισθών για  την πλειονότητα τω εργαζομένων στο δημόσιο τομέα οδηγούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. 

Σε έμμεσες μειώσεις μισθών για  την πλειονότητα τω εργαζομένων στο δημόσιο τομέα οδηγούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ απο τις αρχές του 2016, προβλέπει σταδιακές αυξήσεις των ασφαλιστικών  εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων εως το 2019, αλλά και διόρθωση των στρεβλώσεων και ανισοτήτων που ισχύουν σήμερα μεταξύ υπαλλήλων με ίδια έτη προυπηρεσίας, βαθμό και τυπικά προσόντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αγοράς” το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα θεσπίζει κλίμακες αναπροσαρμογών  στις παρακρατούμενες σήμερα ασφαλιστικές εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη αλλά και το ταμείο Πρόνοιας ανάλογα με το ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων  με κύριο στόχο την “αιμοδότηση” των ασφαλιστικών τους Ταμείων (Δημοσίου και ΙΚΑ). Η αύξηση των εισφορών και η συνακόλουθη μείωση των αποδοχών θα γίνουν σε εφαρμογή της μνημονιακής δέσμευσης, η οποία προβλέπει την υποχρέωση για φθίνουσα πορεία των δημοσίων δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ από του χρόνου και έως το 2019.

Μεγαλύτερες  θα είναι οι αυξήσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους 250.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων, καθώς θα συνδυαστούν και με την πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης  να ενσωματωθούν στο βασικό τους μισθό τα έξτρα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους (οι τελευταίοι λαμβάνουν μόνον 4 βασικά επιδόματα).

Η ενσωμάτωση των εξτρα επιδομάτων στο βασικό τους μισθό αναμένεται να οδηγήσει  σε πρόσθετη αύξηση  των αασφαλιστικών τους  εισφορών με αποτέλεσμα οι  αποδοχές  τους  να μειωθούν άμεσα από 3%-6%.

Παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφεραν στην “Αγορά” ότι επιδιώκεται οι όποιες αναπροσαρμογές γίνουν στις ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων αυτές να είναι ανάλογες με τις αποδοχές του κάθε υπαλλήλου και να εφαρμοστούν σταδιακά και σε βάθος τετραετίας έτσι ώστε οι αναμενόμενες μειώσεις στις καθαρές αποδοχές να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες.

Με το νέο μισθολόγιο δίνεται τέλος και στις στρεβλώσεις του υπάρχοντος μισθολογίου όπου υπάλληλοι ίδιων τυπικών προσόντων, βαθμού και
προυπηρεσίας λαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές ανάλογα με το υπουργείο ή το φορέα του δημοσίου στον οποίο υπηρετούν. Αυτό πρακτικά αναμένεται
να οδηγήσει σε αυξήσεις των απολαβών για χιλιάδες “πληβείους” υπαλλήλους αλλά και σε μειώσεις των απολαβών για τους “πατρίκιους “υπαλλήλους (υπουργείο Οικονομικών, Υποδομών κλπ) οι οποίοι εισπράττουν επιπλέον απολαβές από 70-300 ευρώ μηνιαίως λόγω της “προσωπικής
διαφοράς”.

Εκτος του νέου μισθολογίου το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθεται να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, σε εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο το κράτος κυρίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη. Εως τον Νοέμβριο θα  νομοθετήσει  νέο σύστημα αξιολόγησης ικανοτήτων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο θα προκρίνει  τα αντικειμενικά κριτήρια ως βάση επιλογής για τους προισταμένους της διοίκησης  με υποχρέωση τοποθέτησης ως αρχή των νέων γενικών διευθυντών στα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου εως τον Δεκέμβριο του 2015 και των διευθυντών  εως τον Μάιο του 2016.

Σε εφαρμογή του μνημονίου θεσπίζεται επίσης μόνιμη κινητικότητα υπαλλήλων στο δημόσιο για την κάλυψη κενών και επειγουσών αναγκών σε υπηρεσίες αιχμής,ενώ διατηρείται ,μόνο όμως για το 2016 ο κανόνας 1 προς 5 δηλαδή μια πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις. Από το 2017 ο κανόνας αναθεωρείται και η όποια αλλαγή θα συναρτάται με τις ανάγκες σε προσωπικό αλλά και με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.


σχετικα αρθρα