Στην ανακοίνωση ότι η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και το 2015 θα κλείσει με πραγματική ανάπτυξη, προέβη σήμερα η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις του στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος μετά την ολοκλήρωση συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε σήμερα για την εξαμηνιαία έκθεση δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος:

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να καταγραφεί είναι ότι τόσο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όσο και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, έχει καταγραφεί επισήμως ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία της τάξης του 1% σε σχέση με 0,4% που προβλεπόταν κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2015 και σε αντίθεση με όλες τις προβλέψεις, εσωτερικές αλλά και εξωτερικές διεθνών οργανισμών.Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό να λεχθεί είναι ότι με βάση τη διεθνή οικονομική πρακτική που ακολουθείται επισήμως, όταν μια οικονομία καταγράψει ανάπτυξη για δύο διαδοχικά τρίμηνα, τότε θεωρείται ότι ουσιαστικά εξήλθε της ύφεσης. 

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η κυπριακή οικονομία ουσιαστικά εξήλθε της ύφεσης «πράγμα που σημαίνει ότι αρχίσαμε να μπαίνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης που σιγά σιγά θα μας οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας αλλά και θα συμβάλει στη μείωση και των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς.

Είναι οι κόποι και οι θυσίες του κυπριακού λαού που άρχισαν να αποδίδουν και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με την ίδια πίστη, την ίδια στρατηγική αλλά και την ίδια θέληση έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν πληγώσει τα τελευταία χρόνια. 

Στο μεταξύ, σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τα πέντε κύρια νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι με τα πέντε νομοσχέδια ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, προσλήψεις, προαγωγές και μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και τρόποι λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Προσέθεσε, δε, ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί προαπαιτούμενο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για τον ΔΗΣΥ η τρόικα δεν αποτελεί ανάθεμα, παρά τη σκληρότητα του μνημονίου και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος πλήρωσε και λάθη του ευρωπαϊκού συστήματος, όπως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

«Χάρη στην τρόικα λαμβάνονται αποφάσεις που έπρεπε να είχαν παρθεί πριν από χρόνια, αλλά αυτό δεν γινόταν λόγω πολιτικού κόστους», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι ισχνή, αλλά θα κυμανθεί τελικά μεταξύ 1,5% και 2%.