Αναλυτικό σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) της δημόσιας περιουσίας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές, περιλαμβάνεται ως παράρτητα στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που ψήφισε την Παρασκευή το πρωί η Βουλή. 

Το κείμενο των 27 σελίδων, που παρουσιάζει το Euro2day, περιλαμβάνει το σχέδιο και ενίοτε το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης 21 περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, τα περισσότερα από τα οποία θα περάσουν στο νέο υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. 

Το συγκεκριμένο παράρτημα του μνημονίου κατατέθηκε στη Βουλή τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από απαίτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το δεύτερο παράρτημα, το οποίο αφορά στις ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσει το Δημόσιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σύμφωνα με το Euro2day, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την οριστικοποίηση του μοντέλου πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, πώληση μετοχών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, πώληση του 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Soccar και επανεκκίνηση των διαδικασιών πώλησης δημόσιων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. 

Ειδικότερα συμφωνήθηκε:

  • Οριστικοποίηση του μοντέλου (δηλαδή αναζήτηση «στρατηγικού επενδυτή», ή πώληση των μετοχών μέσω επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών) πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τον Νοέμβριο
  • Απόφαση για το ποσοστό του ΟΤΕ που θα περάσει από το Δημόσιο, που σήμερα κατέχει το 10% μαζί με το ΙΚΑ, στο ΤΑΙΠΕΔ τον Οκτώβριο
  • Πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ 
  • «Πιθανή πώληση» του 16% της ΔΕΗ εντός του 2016.

Για το θέμα της τιτλοποίησης ακινήτων, που προωθούσε η προηγούμενη διοίκηση, αναφέρεται ότι εκκρεμεί η οριστικοποίηση της συζήτησης με την ΕΛΣΤΑΤ για το πώς δεν θα υπολογίζεται στο χρέος το προϊόν της τιτλοποίησης, αλλά και ο προσδιορισμός του μίγματος ακινήτων που θα μπουν στο «πακέτο».

Είτε πρόκειται για τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, είτε για τις νέες προκηρύξεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την ταχύτατη υλοποίηση της συμφωνίας και η λέξη που εμφανίζεται περισσότερες φορές στο κείμενο είναι το «όσο το δυνατόν ταχύτερο» (ASAP).

Ειδικά για τους νέους διαγωνισμούς προβλέπεται πως η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προβλέπεται η πρόσληψη νέων συμβούλων τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στο κείμενο επισημαίνεται ότι εκκρεμεί από πέρυσι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πολιτική διοδίων στον οδικό άξονα, όπως και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Εγνατία Οδός ΑΕ.

Τι θα γίνει με Αστέρα, ΟΛΠ, Ελληνικό

Σχετικά με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς, στο Asset Development Plan αναφέρεται ο μακρύς κατάλογος εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό. Μεταξύ αυτών είναι η μετακόμιση υπηρεσιών που στεγάζονται, η απόφαση για το τι θα γίνει με την άδεια καζίνο, η σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα αναλάβει να προχωρήσει την κατασκευή των δημόσιων δικτύων κ.λπ.).

Για τον Αστέρα Βουλιαγμένης παραλείπεται κάθε αναφορά στην αλλαγή στάσης του επενδυτή που είχε προσφέρει αρχικά 400 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζεται, όμως, πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2016, δείγμα των δυσκολιών που έχουν προκύψει μετά την απόρριψη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Κατά πληροφορίες του Euro2day, έχει συμφωνηθεί με τους επενδυτές η χωροθέτηση των 8 από τις 13 βίλες που θέλουν να κτίσουν (σε σχέση με τις περίπου 100 που προέβλεπε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και τώρα παζαρεύουν "ατύπως" με τις αρμόδιες αρχές πού θα κατασκευαστούν οι υπόλοιπες πέντε! 

Για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο εξηγείται πως για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή (στον διαγωνισμό για τα δύο τμήματα του οικοπέδου είχαν επικρατήσει δύο επενδυτές) απαιτείται η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), με πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Για το θέμα του ΔΕΣΦΑ επισημοποιείται το παζάρι με τη Socar από το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αποκτήσει το 49% των μετοχών και όχι το 66% που προέβλεπε ο διαγωνισμός στον οποίο επικράτησε. Στο κείμενο αναφέρεται πως οι Αζέροι μπορούν να μεταβιβάσουν το υπόλοιπο 17% είτε στο ελληνικό δημόσιο είτε σε τρίτο επενδυτή. Εκκρεμεί, όμως, η απάντησή τους, όπως και η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Για ΟΛΠ και ΟΛΘ επισημαίνονται οι εκκρεμότητες με τις κεντρικές συμβάσεις παραχώρησης που πρέπει να υπογράψουν οι δύο οργανισμοί με το ελληνικό Δημόσιο προ της πώλησης. Ειδικά για τον ΟΛΘ εκκρεμεί και το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού (Port Master Plan). Προϋπόθεση για να προχωρήσουν και οι δύο διαγωνισμοί είναι το προεδρικό διάταγμα για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Ωστόσο, παγώνει ττο σχέδιο πώλησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) μέχρι να επιστρέψουν σε κερδοφορία και να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες αναδιάρθρωσης. 

Επίσης, προβλέπεται επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών πώλησης ακινήτων από τις 24 Νοεμβρίου, με υποβολή προσφορών για οικόπεδα και κτίρια σε Αργος, Ναύπλιο, Ρόδο κ.λπ. Εκτιμάται ότι μια πιλοτική προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του 2016.