Κινδύνους για την εφαρμογή του προγράμματος κρύβουν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρει ο οίκος,  οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν, καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νέο πακέτο βοήθειας της χώρας, το οποίο πρόσφατα υπεγράφη.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, προστίθεται, θα διεξαχθούν πριν την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα πιθανότατα να υπάρξουν καθυστερήσεις στις τεχνικές διεργασίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος, έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, η αναβολή τις απαιτούμενης έγκρισης των συμφωνηθέντων μέτρων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που θα ακολουθήσει, είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει την αντίδραση των δανειστών.

Σύμφωνα με την Fitch, ο διαρκής κίνδυνος για την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδας, η οποία προσφάτως αναβαθμίστηκε από «CC», σχετίζεται με τις πρόωρες εκλογές, την καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος και την εμπιστοσύνη μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών.

Άλλωστε, καταλήγει η Fitch, παρά την αναβάθμιση, η αξιολόγηση «CCC» υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει ως πιθανότητα.