Παράταση λίγων ημερών έλαβε η υποβολή φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα όμως οι δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά στην ώρα τους.

Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στο TaxisNet η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παρατάθηκε μέχρι την Κυριακή 30 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα ενώ για τις επιχειρήσεις είχε ήδη παραταθεί μέχρι και τις 28 Αυγούστου.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πονοκέφαλος για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα, εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης περιόδου για την οικονομία, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης να αφήσει αιχμές για την Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι "το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS NET εμφάνισε σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας την Τετάρτη 19.8 και την Πέμπτη 20.8, τα οποία προβληματίζουν έντονα και ως προς την χρονική σύμπτωση με την ανακοίνωση του Υπουργείου μια μέρα πριν (για τις φορολογικές δηλώσεις), αλλά και ως προς την δυνατότητά του να ολοκληρώσει αξιόπιστα και εμπρόθεσμα την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο το σεβασμό και τη συμπαράσταση στα στελέχη που αγωνίζονται πέρα από ωράριο και πενθήμερο για την μηχανογραφική στήριξη του Υπουργείου, είμαι αναγκασμένος να διερευνήσω, αν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ήταν τεχνικά ή άλλης φύσης. Στην κατεύθυνση αυτή έχω ζητήσει από χτες σχετικές εισηγήσεις από την ΓΓΔΕ και την ΓΓΠΣ".

Ωστόσο τα άδεια ταμεία δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αλλάξει και τις ημερομηνίες καταβολής των δόσεων, με αποτέλεσμα ακόμα και αν παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων οι δόσεις να πρέπει να καταβληθούν κανονικά στην ώρα τους. Έτσι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μία ημέρα μετά την λήξη της προθεσμίας δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαρισθεί 4.853.652 δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι:

• 1.959.974 φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Συνολικά καλούνται να πληρώσουν 2,24 δισ. ευρώ. 

• 943.016 φορολογούμενοι θα λάβουν επιστροφή από την εφορία. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται συνολικά 267,96 εκατ. ευρώ. Ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 286 ευρώ.

• 1.959.662 φορολογούμενοι οι οποίοι αποτελούν το 40,38% του συνόλου των φορολογουμένων, των οποίων η δήλωση έχει εκκαθαρισθεί, δεν θα καταβάλουν κανέναν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.