current views are: 2

25 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση18:31

Μακρόν: Ιδιότυπος «θρησκευτικός πόλεμος» στην Ευρώπη γύρω από το χρέος

Για «θρησκευτικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το χρέος στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Δημοσίευση 18:31’
αρθρο-newpost

Για «θρησκευτικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το χρέος στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Για «θρησκευτικό πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το χρέος στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Μακρόν έκανε λόγο για τους Καλβινιστές από τη μία πλευρά, που επιπλήττουν όσους έχουν χρέη, και τους πολύ ελαστικούς Καθολικούς από την άλλη πλευρά. Οι δύο πλευρές αντανακλούν τη νοητή διάκριση μεταξύ των καθοδηγούμενων από τη Γερμανία οπαδών της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον Βορρά και του πιο χρεωμένου Μεσογειακού Νότου.

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Μακρόν στην αρχή κέντρισε τους Καλβινιστές, λέγοντας: 

Κάποιοι άνθρωποι, κάποια κράτη-μέλη, χρεοκόπησαν. Δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Θα πρέπει να πληρώνουν έως το τέλος της ζωής του. 

Στο αντίθετο άκρο είναι οι Καθολικοί, «σαφώς η Γαλλία είναι στην πλευρά αυτή», με μια πιο χαλαρή προοπτική όσον αφορά τη σπατάλη. «Χρεοκοπήσαμε, αλλά πάμε στην εκκλησία, εξηγούμε την κατάσταση και μπορούμε να ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα μία άλλη εβδομάδα», δήλωσε ο Μακρόν.

«Μάλλον θα πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων», δήλωσε ο Μακρόν. Πέντε αιώνες, αφού η προτεσταντική μεταρρύθμιση βύθισε την Ευρώπη σε μία θρησκευτική σύγκρουση και επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι κατεστημένες θέσεις για την οικονομική και τη δημοσιονομική πολιτική αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία γνήσια ενότητα σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι μία ασυμφωνία στο τραπέζι των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες, με τους Καλβινιστές προκαθορισμένους να ευνοούν αυστηρότερους προϋπολογισμούς και τους Καθολικούς να προσφέρουν συγχώρεση για την παραβίαση των κανόνων – «με αυτό το είδος της βήμα – βήμα προσέγγισης, βρίσκοντας μία λύση, αλλά την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Μακρόν.


σχετικα αρθρα