current views are: 4

26 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση06:55

Στην τελική ευθεία για το περιουσιολόγιο – Τι θα περιλαμβάνει

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών. 

Δημοσίευση 06:55’
αρθρο-newpost

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών. 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία κατάρτισης του περιουσιολογίου από το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φορολογούμενων, από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων ετών και το Ε9.

Εκεί αναγράφονται τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τα ΙΧ αυτοκίνητα, οι καταθέσεις τους και τα στοιχεία αυτά θα περιληφθούν στο περιουσιολόγιο το οποίο βάση μνημονιακής δέσμευσης θα πρέπει να είναι έτοιμο το Νοέμβριο. 

Τότε, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τους φορολογούμενους αφενός να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία αυτά της περιουσιακής τους κατάστασης και αφετέρου να δηλώσουν τυχόν κρυφά εισοδήματα ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται στη βάση των εισοδημάτων που δήλωναν στην εφορία τα τελευταία χρόνια.

Για τα εισοδήματα αυτά, που θα αποκαλυφθούν από τους φορολογούμενους, θα καταβληθεί ο φόρος που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ίσχυε την περίοδο που είχαν δημιουργηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα των φορολογουμένων. Ακόμη, το ίδιο θα ισχύσει και για ακίνητα η κατοχή των οποίων δεν δικαιολογείται από το Πόθεν Έσχες.

Σε ότι αφορά τα μετρητά που διακρατούν οι φορολογούμενοι στο σπίτι τους, η δήλωσή τους έχει νόημα εφόσον πρόκειται για μεγάλα ποσά που προέρχονται από εισοδήματα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια στην εφορία και η δαπάνη τους τώρα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν τα χρήματα αυτά προέρχονται από ανάληψη καταθέσεων από τράπεζες η ύπαρξη τους μπορεί να εξακριβωθεί κατά τον έλεγχο της εφορίας.

 

 


σχετικα αρθρα