Σταθερός στο 0,2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο.

Ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων - αυξήθηκε 0,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια και αγοράζει ομόλογα για να αντιμετωπίσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόβλημα (της αύξησης του πληθωρισμού) γίνεται δυσκολότερο, καθώς η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν χρειασθεί. Τα στοιχεία προσφέρουν «πολύ μικρή ανάσα για την ΕΚΤ. Η Ευρωζώνη φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφύγει έναν νέο αποπληθωρισμό και ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξάνεται σταδιακά από τους τελευταίους μήνες του 2015», δήλωσε οικονομολόγος της HIS Global Insight.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη στη Φρανκφούρτη και οι Πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις της τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Οι τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% σε μέσα επίπεδα φέτος και στο 1,5% το 2016.