Οι προηγούμενες εβδομάδες στην Κίνα σημαδεύτηκαν από τη βίαιη κατάρρευση των χρηματιστηρίων, μία αναταραχή που λίγο έλειψε να εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Παρά τα όσα έκανε το Πεκίνο για να ηρεμήσει την κατάσταση, ήταν απλά σαν να ρίχνει λάδι στη «φωτιά», με τους δείκτες να πέφτουν συνεχώς, καταγράφοντας τρομακτικές απώλειες

Και καθώς η σκόνη από τον πανικό δείχνει να κατακάθεται, άρχισαν οι έρευνες για τους υπεύθυνους της καταστροφής, κάποιοι θα έλεγαν τους... αποδιοπομπαίους τράγους. Ένας εξ αυτών κατά τις κινεζικές αρχές, είναι Ουάνγκ Σιαολού, ένας δημοσιογράφος του περιοδικού Καϊτζίνγκ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για μετάδοση εσφαλμένων ειδήσεων σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Ουάνγκ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του τομέα εξέταζαν την πιθανότητα μιας απόσυρσης δημόσιων κεφαλαίων από την αγορά, μία είδηση που προκάλεσε πανικό στους επενδυτές. Όλα αυτά την ώρα που το Πεκίνο επενέβαινε για να σταθεροποιήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες, κυρίως μέσω μαζικών αγορών τίτλων από δημόσιους οργανισμούς.

Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε διαψεύσει αμέσως το άρθρο του δημοσιογράφου χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνα» τα λεγόμενά του. Ο δημοσιογράφος έσπευσε να δηλώσει δημόσια την ενοχή του, σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας: 

Δεν θα έπρεπε να έχω δημοσιεύσει αυτό το άρθρο που είχε έναν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή (...) Λυπάμαι βαθύτατα.

Όπως μεταδίδει το επίσημο κρατικό πρακτορείο της Κίνας, ο δημοσιογράφος ομολόγησε ότι «οι εσφαλμένες πληροφορίες του» προκάλεσαν τον πανικό και την αναστάτωση στο Χρηματιστήριο, υπονόμευσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη των αγορών και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην χώρα και στους επενδυτές.

Ωστόσο το περιοδικό Καϊτζίνγκ, γνωστό για την ποιότητα των ερευνών του, υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ ότι «υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εκπληρώνουν την αποστολή τους βάσει του νόμου».

Κυρώσεις και συλλήψεις

Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση πράγματι σταμάτησε τις αγορές τίτλων και τις παρεμβάσεις της, ενισχύοντας παράλληλα την καταστολή αυτών που κατηγορούνταν για την «αποσταθεροποίηση» της αγοράς.

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 197 ανθρώπους «για την διάδοση φημών στο Διαδίκτυο» πάνω σε πολλά θέματα -μεταξύ των οποίων η πτώση των χρηματιστηρίων και οι πρόσφατες φονικές εκρήξεις στην Τιαντζίν.

Το Νέα Κίνα μετέδωσε εξάλλου ότι κρατείται ένας αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τέσσερις από τους πλέον υψηλόβαθμους χρηματομεσίτες για «αδικήματα» στην χρηματιστηριακή αγορά.