Παράταση 8 ημερών δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, προκειμένου να υπαχθούν στον καθεστώς φορολόγησης του 23%.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση μεταβολών που προβλέπει η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς του του ΦΠΑ. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του «παγώματος» της εφαρμογής του μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, μετά και τις έντονες πιέσεις της Κομισιόν για απόσυρση του μέτρου. 

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία στην εγκύκλιό της σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά, όπως:

  • Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
  • Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και
  • Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η εφημερίδα Καθημερινή είχε αποκαλύψει επιστολή της Κομισιόν που ασκούσε πιέσεις για απόσυρση της αύξησης και ζητούσε εξηγήσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θέμα θα είναι η πρώτη εκκρεμότητα στον χώρο της παιδείας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ΦΠΑ 23% επιβλήθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων, ΚΕΚ, ΙΕΚ, ωδείων και κέντρων δια βίου μάθησης, επιφέροντας αύξησή τους έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη οι υπογραφές που συγκεντρώνουν τα ιδιωτικά σχολεία για την απόσυρση του μέτρου ξεπέρασαν τις 100.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, ενώ η Ομοσπονδία Φροντιστών ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 27.000 υπογραφές.

ΠΑΝ.ΒΕΛ.