Σε θρίλερ εξελίσσεται η αναστολή ή μη του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Χθες εκεί που αναμένονταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για «πάγωμα» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο για την εφαρμογή του νόμου. 

Συγκεκριμένα νωρίς το πρωί χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσέ την εισήγησή του για δίμηνο «πάγωμα» στο καπέλο ΦΠΑ. Την ίδια ώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι το ζήτημα είχε φτάσει και σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το απόγευμα το σκηνικό άλλαξε ριζικά και η Γενική Γραμματεία Εσόδων έβαλε τέλος στα σενάρια με εγκύκλιο της, που προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο για το ζήτημα παρενέβη και η Κομισιόν η οποία φέρεται να άσκησε έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για απόσυρση του μέτρου καθώς υποστηρίζει ότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση οκτώ ημερών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, προκειμένου να υπαχθούν στον καθεστώς φορολόγησης του 23%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση μεταβολών που προβλέπει η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς του του ΦΠΑ.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία στην εγκύκλιό της σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά, όπως:

  • Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
  • Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και
  • Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.