Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ασθενής

Λαγκάρντ: Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ασθενής

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να είναι ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, λόγω της βραδύτερης ανάκαμψης των αναπτυγμένων οικονομιών και της περαιτέρω επιβράδυνσης στις αναδυόμενες χώρες.

 Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδονησία, θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για τον αντίκτυπο από την επιβράδυνση της Κίνας, από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες παγκοσμίως και τις προοπτικές για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

 Συνολικά, αναμένουμε η παγκόσμια ανάκαμψη να παραμείνει συγκρατημένη και πιθανόν ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμέναμε τον περασμένο Ιούλιο", είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στην έναρξη διήμερης επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3%, οριακά χαμηλότερα από το 3,4% πέρυσι.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται, αν και όχι απότομα ή απρόσμενα, καθώς προσαρμόζεται σε νέο μοντέλο ανάπτυξης.

 «Η μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στην αγορά και η αποκλιμάκωση των κινδύνων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι περίπλοκη και θα μπορούσε να είναι και κάπως ανώμαλη», είπε η Λαγκάρντ.

 Τούτου λεχθέντος, οι αρχές διαθέτουν τα εργαλεία πολιτικής και τα χρηματοδοτικά περιθώρια για να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση", πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο