Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε σε απόσταση 107 χιλιομέτρων από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, σε βάθος 1.450 μέτρων. Όπως σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα που βρέθηκε στη Μεσόγειο. 

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, είναι πιθανό να επιτρέψει στην Αίγυπτο να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία για πολλές δεκαετίες.

Τις έρευνες διεξάγει η ιταλική εταιρεία Eni και το υπερ-κοίτασμα μπορεί εν δυνάμει να προσφέρει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ καλύπτει συνολική έκταση περίπου εκατό τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Eni δραστηριοποιείται στην περιοχή βάσει συμφωνίας που υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2014 με το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου.

Την  εταιρία εξόρυξης υδρογονανθράκων συνεχάρη ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κάνοντας λόγο για εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο -όπως είπε- εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλοαιγυπτιακών σχέσεων.

«Συγχαίρω την Εni για το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των ιταλοαιγυπτιακών σχέσεων, σε μια οπτική στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία αφορά την Ιταλία, αλλά και γενικότερα όλη την αφρικανική ήπειρο» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι για να σχολιάσουν «τις θετικές συνέπειες της ανακάλυψης αυτής για την ενεργειακή σταθερότητα της Μεσογείου και για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».

Στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της χώρας τόνισε στο ΡΙΚ ότι η περιοχή όπου εντοπίζεται το κοίτασμα είναι πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου - Αιγύπτου και γειτνιάζει με τα οικόπεδα 10, 11 και 12.

Ο κ. Λακκοτρύπης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι επηρεάζεται αρνητικά η συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου και σημείωσε ότι χθες το πρωί είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι οι σχεδιασμοί για μεταφορά φυσικού αερίου από το τεμάχιο Αφροδίτη προς την Αίγυπτο συνεχίζονται κανονικά.