current views are: 5

1 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση14:35

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση – «Αδειάζει» την κυβέρνηση η Κομισιόν

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και χιλιάδες οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια.

Δημοσίευση 14:35’
αρθρο-newpost

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και χιλιάδες οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια.

Αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς και χιλιάδες οικογένειες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια.

Όπως είχε γίνει γνωστό, η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα προχωρούσε, εντούτοις τη Δευτέρα η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε εγκύκλιο για την εφαρμογή του νόμου

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν ζητήθηκε από την Κομισιόν η αλλαγή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η ανατροπή με τον ΦΠΑ

Τη Δευτέρα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε την εισήγησή του για δίμηνο «πάγωμα» στην επιβολή του 23% ΦΠΑ.

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το ζήτημα είχε φτάσει σε κυβερνητικό επίπεδο και αναμένοταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ωστόσο, το απόγευμα το τοπίο άλλαξε, καθώς η εγκύκλιος που εξέδωσε η κυρία Σαββαΐδου προέβλεπε την εφαρμογή του μέτρου. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση μεταβολών που προβλέπει η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς του του ΦΠΑ.

Η Γενική Γραμματεία σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά, όπως:

  • Τυχόν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ επί αρχικών φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν από τις 20 Ιουλίου έως και τις 20 Αυγούστου 2015 θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.
  • Ο οφειλόμενος φόρος με βάση τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου, εντός της οποίας εκδόθηκαν αυτά (για παράδειγμα για συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο, ο φόρος θα καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ που υποβάλλεται έως και το τέλος Οκτωβρίου 2015), και
  • Σύνταξη απογραφής των αγαθών που κατέχουν στις 19 Ιουλίου 2015 και υποβολή δήλωσης αποθεμάτων μετάταξης μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης.

Κομισιόν: Δεν ζητήσαμε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση,  δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, η εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που ζήτησε η Επιτροπή και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεχίζοντας, η κυρία Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι ο ΦΠΑ ήταν μέρος του νομοθετικού πακέτου που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Αυγούστου.

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΟΙΕΛΕ: Άρχισαν τα πρώτα λουκέτα

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδο​ς εκφράζει την αντίθεσή της στην εξέλιξη αυτή, ενημερώνοντας παράλληλα για το «πρώτο λουκέτο» σε ένα από τα «ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Το πρώτο “αίμα” στην ιδιωτική εκπαίδευση από την εφαρμογή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι γεγονός! Η ΟΙΕΛΕ ανακοινώνει ότι ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία του Πειραιά που εδρεύει σε μια εργατική συνοικία, το Μιχαλοπουλείο Εκπαιδευτήριο, βάζει λουκέτο μετά από 84 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ως αποτέλεσμα της διαρροής μαθητών που προκάλεσε η ανακοίνωση της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου στην ιδιωτική εκπαίδευση. 60 οικογένειες εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του σχολείου μένουν στον δρόμο, αντιμέτωπες με τις δραματικές συνέπειες της ανεργίας.

Η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει με επιστολές της προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και με επίσημες ανακοινώσεις της ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεσαίων ιδιωτικών σχολείων στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Η χθεσινή έκδοση της εγκυκλίου της Γ.Γ. Εσόδων περί επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μέτρου, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων τις προηγούμενες ημέρες περί παγώματός του, επέτεινε τη σύγχυση και ενέτεινε την αγωνία των γονέων, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ιδιωτική εκπαίδευση και θα προκαλέσει κραχ στη δημόσια, καθώς είναι αμφίβολο εάν μπορούν τα λαβωμένα δημόσια σχολεία να υποδεχθούν το μεγάλο κύμα αποχωρήσεων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Πρέπει, επιπλέον, να σημειώσουμε ότι το μέτρο θίγει κατά κύριο λόγο μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία, με αποτέλεσμα η ιδιωτική εκπαίδευση να κινδυνεύει να μετατραπεί σε προνόμιο των ελάχιστων.

Η Ομοσπονδία, σε μια ύστατη προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική και να αποφασιστεί η αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την εκλογή νέας κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει ενδελεχής μελέτη του μέτρου και των συνεπειών του σε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, και να εξεταστούν οι προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα των κοινωνικών φορέων, απέστειλε σήμερα επιστολές προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας. Για μια τελευταία φορά, ελάχιστες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προειδοποιούμε για τις ανυπολόγιστες συνέπειες ενός μέτρου που πάρθηκε με προχειρότητα και χωρίς στοιχειώδη πολιτικό διάλογο. Είναι, άραγε, έτοιμη η όποια πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των επιπτώσεων σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση;».


σχετικα αρθρα