Μπορεί επισήμως η κουβέντα για Grexit να έχει φύγει από το τραπέζι έπειτα και από την ψήφιση του νέου μνημονίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το εν λόγω ενδεχόμενο δεν συζητιέται και καθόλου, ειδικά από οικονομικούς κύκλους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας εκ των αρχιτεκτόνων του κοινού νομίσματος, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ, θεωρεί πως μία έξοδος θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα. 

Σε συνέντευξή του στο CNBC σημείωσε πως «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, αλλά εάν είναι μη αναστρέψιμο για κάθε μία χώρα που συμμετέχει σε αυτό, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα». Υπενθυμίζεται πως ο Ίσινγκ είχε πει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι πως η μονιμότητα του ευρώ είναι μία «αυταπάτη», μία θέση που έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτή της ΕΚΤ

«Ως προς την Ελλάδα υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρήματα, ότι δηλαδή θα τα πήγαινε πολύ καλά έξω από την ευρωζώνη, αλλά αυτό εξαρτάται από της ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας» ανέφερε ο Ίσινγκ.

Όπως σχολιάζει το CNBC η Ελλάδα άρχισε την εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων οι οποίοι και έδειχναν πως η χώρα θα αποχωρούσε ατάκτως από το κοινό νόμισμα. Από τότε η Κίνα αντικατάστησε την Ελλάδα ως η βασική πηγή ανησυχίας για αναλυτές, κυβερνήσεις και αγορές. 


TAGS