Νέους κεφαλαιακούς ελέγχους επιβάλλει η Κίνα για να εμποδίσει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταστήσει ακριβότερη για τους επενδυτές την άσκηση πίεσης στη ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου.

Ένα ασθενέστερο νόμισμα ωθεί γενικά τους επενδυτές να ψάχνουν αλλού για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και θα περιέπλεκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες και να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζας - μεταξύ των οποίων η Bank of China και η Citic Bank - ενισχύουν τους εσωτερικούς ελέγχους τους σχετικά με τις αγορές συναλλάγματος από τους εταιρικούς πελάτες τους, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη τους. Οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα έναντι γιουάν μόνο για επιτρεπόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως είναι η πληρωμή για εισαγωγές ή εγκεκριμένες επενδύσεις στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζί με τις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας, εντείνουν τις κινήσεις τους για να ελέγξουν τους μεσάζοντες που βοηθούν τους Κινέζους να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν στόχο να στηρίξουν το γιουάν, μετά την αιφνιδιαστική υποτίμησή του από την κινεζική κεντρική τράπεζα πριν από τρεις εβδομάδες. Και γίνονται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα, που προσέλκυε επί μακρόν κεφάλαια από όλο τον κόσμο, αρχίζει να βλέπει το χρήμα να φεύγει από τη χώρα.

Κινήσεις, όπως η  προσπάθεια να αποθαρρυνθούν τα στοιχήματα εναντίον του γιουάν, λειτουργούν κατά της δηλωμένης πρόθεσης του Πεκίνου να άρει σταδιακά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Το τελευταίο μέτρο αποτελεί ένα βήμα πίσω όσον αφορά την (πρόθεση) αλλαγών στην κατεύθυνση της αγοράς, δήλωσε ο διευθυντής οικονομικής έρευνας κρατικής χρηματιστηριακής εταιρείας.
TAGS