Το ποσό των 949,8 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει η Γαλλία στη Ρωσία ως αποζημίωση για την ακύρωση της σύμβασης που προέβλεπε την παράδοση δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων κλάσης Mistral στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. 

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη την 5η Αυγούστου ανάμεσα στο Παρίσι και στη Μόσχα, η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει στις ρωσικές αρχές «το συμβατικό ποσό των 949.754.849 ευρώ», αναφέρει κείμενο που υπογράφει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. 

Τη Δευτέρα, μια πηγή στη ρωσική κυβέρνηση είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως το Παρίσι ήδη κατέβαλε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Μόσχα ως αποζημίωση για την ακύρωση της συμφωνίας λόγω της ουκρανικής κρίσης. 

Σύμφωνα ωστόσο με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία αυτή υπεβλήθη στο γαλλικό κοινοβούλιο χθες και θα συζητηθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων την 15η Σεπτεμβρίου και από την ολομέλεια την 17η Σεπτεμβρίου. 

Μόλις γίνει η πληρωμή της αποζημίωσης η Γαλλία θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πλοία αυτά κατά την κρίση της, και πιθανόν να τα πωλήσει σε κάποια άλλη χώρα. 

Η συμφωνία για την αγορά των Μιστράλ είχε συναφθεί το 2011 έναντι τμήματος 1,2 δισεκ. ευρώ.