Ζοφερός προβλέπεται ο χειμώνας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς όλο και πληθαίνουν οι φωνές και οι κραυγές αγωνίας από τους εμπόρους τόσο για την έλλειψη ρευστότητας όσο και για την καταβαράθρωση του τζίρου που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων) πάνω από 60.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν φόβο λουκέτου στο επόμενο εξάμηνο, με τους κλάδους του γενικότερου εμπορίου να πλήττονται μεσοσταθμικά από 30-70%.

Οι μόνοι κλάδοι που δεν υπάγονται σε αρνητικούς δείκτες είναι αυτός των τροφίμων και των καυσίμων, οι οποίοι, διαχρονικά θεωρούνται τομείς που περικλείουν υπηρεσίες και προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Για τις υπόλοιπες απλά υπάρχει το... χάος, καθώς, όπως δείχνει η έρευνα, επτά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, παραγγελιών και τζίρου, σε επίπεδα που αγγίζουν τους δείκτες του Ιουλίου του 2012, στο ζενίθ δηλαδή της οικονομικής κρίσης. 

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, ολοένα και μεγαλώνει το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων, που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας. 

Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο, σε βαθμό που η πιθανότητα να κινδυνεύσουν να κλείσουν επανήλθε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, αντανακλώντας το πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 46,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο λουκέτου, ενώ 27% αποκαλύπτει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. 

Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αναμένεται να χαθούν περί τις 140.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες 60.000 θα είναι μισθωτοί και οι 80.000 αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά:

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για το ελληνικό εμπόριο. Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα απελπισμένων εμπόρων που βρίσκονται μπροστά σε τεράστια προβλήματα διαχείρισης της επιχείρησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα συμβουλευτικής του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ χειρίζεται αυτή την στιγμή πάνω από 800 αιτήματα εμπόρων που θέλουν μια σανίδα σωτηρίας πριν το οριστικό κλείσιμο, ενώ αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πολύ περισσότερο. 

Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι τα capital controls ήταν το αρνητικό αποκορύφωμα σε μια κατάσταση που είχε ξεκινήσει να φθίνει από τον Φεβρουάριο του 2015:

Το τελευταίο εξάμηνο του 2014 υπήρχε μια ανάταση στην αγορά μετά από 3 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Ολοι οι δείκτες ήταν ανεβασμένοι. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, και σε συνδυασμό και με την αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο με την μη υπογραφή συμφωνίας, η αγορά άρχισε πάλι να καταρρέει και να σημειώνει μια πτώση της τάξης του 20%. Τον Ιούνιο με τα capital controls, η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο και τότε ήταν που πολλοί έμποροι σήκωσαν ψηλά τα χέρια, άρχισαν τις απολύσεις, τις υποχρεωτικές άδειες και σε πολλές περιπτώσεις διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων.

Τους τελευταίες, δύο μήνες, εξάλλου, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι προκάλεσαν εκτός από κατακόρυφη πτώση του τζίρου και ελλείψεις πρώτων υλών στην αγορά, κάτι το οποίο, ο κ. Καββαθάς εκτιμά ότι θα γίνει ακόμα πιο έντονο μέσα στο φθινόπωρο.

Ως ένα θετικό που είχαν τα capital controls αναφέρει ο κ. Καββαθάς την αθρόα εισαγωγή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην αγορά, αλλά, όπως επισημαίνει, έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία:

Ναι μεν εντάθηκε η χρήση των καρτών και βοήθησε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο συνετέλεσε στην ανάπτυξη της «άτυπης επιχειρηματικότητας», η οποία θα αποφέρει μεγάλες απώλειες φόρων στην ελληνική οικονομία. Με τον όρο άτυπη επιχειρηματικότητα εννοούμε τους πρώην επιχειρηματίες σε κλάδους όπως η κομμωτική, τα υδραυλικά, η αισθητική, οι ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι λόγω της κρίσης έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και εργάζονται πλέον σε σπίτια, με συνέπεια το κράτος να χάνει πάρα πολλούς φόρους και αναμένεται να χάσει ακόμα περισσότερους γιατί αυτού τους είδους επιχειρηματικότητα είναι σε μεγάλη έξαρση.

Υπάρχει άραγε τρόπος ανάκαμψης σε ένα τέτοιο ζοφερό τοπίο ; Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει :

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα από όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εμπορικό και τραπεζικό σύστημα και να υλοποιηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να δουν και το ενδεχόμενο ενός πιο δίκαιου συστήματος φορολόγησης που να δίνει ώθηση σε επιχειρήσεις και να τονώνει την επιχειρηματικότητα.