current views are: 2

4 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:12

Οι πιέσεις των ΗΠΑ για την ελληνική κρίση μέσα από τα mails της Κλίντον

Η ελληνική κρίση αποτέλεσε αντικείμενο προσοχής της αμερικανικής κυβέρνησης ήδη από την αρχή της, το 2010, αποκαλύπτουν τα mail της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. 

Δημοσίευση 12:12’
αρθρο-newpost

Η ελληνική κρίση αποτέλεσε αντικείμενο προσοχής της αμερικανικής κυβέρνησης ήδη από την αρχή της, το 2010, αποκαλύπτουν τα mail της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. 

Η ελληνική κρίση αποτέλεσε αντικείμενο προσοχής της αμερικανικής κυβέρνησης ήδη από την αρχή της, το 2010, αποκαλύπτουν τα mail της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον

Όπως μεταδίδει το CNBC, μία επισκόπηση 15 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον αποκαλύπτει ότι η πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα την ώρα που υποστήριζε τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ανησυχούσε ταυτόχρονα και για τις γεωπολιτκές επιπτώσεις της κρίσης, οι οποίες εντέλει έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην τελική στάση των ΗΠΑ

Ένα μέιλ που εστάλη από τον πρώην βοηθό της Κλίντον, τον δημοσιογράφο Σίντεϊ Μπλούμενταλ, περιέγραφε τα ενδεχόμενα ρίσκα για την ευρωζώνη από την διάχυση της ελληνικής κρίσης. Ο Μπλούμενταλ επικαλούταν την ανάλυση του Τζον Κόρνμπλουμ ειδικού στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις που υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία από το 1997 έως και το 2001. 

Ο Μπλούμενταλ υπογράμμιζε ότι «μία δεύτερη μεγάλη φάση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη είναι πιθανή από την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, με την Πορτογαλία, την Ισπανία και ενδεχομένως την Ιρλανδία ως τις χώρες που θα ακολουθούσαν». 

Αντιλαμβανόμενος την ελληνική κρίση μέσα στο γεωπολιτικό της πλαίσιο, ο Μπλούμενταλ ισχυρίστηκε πως θα έφτανε στο σημείο να υποσκάψει τη συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν

«Στη χειρότερη περίπτωση, ο πρόεδρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία μεγάλου μεγέθους κρίση εμπιστοσύνης των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσε να κατηγορηθεί για έλλειψη προσοχής στις αρνητικές τάσεις», σημείωνε ο αναλυτής και συνέχισε: 

Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την σχέση μας με την Ευρώπη ως ακόμη ένα σημείο ενός πολύ – πολικού κόσμου. Η διατήρηση της συναίνεσης εντός της Ευρώπης και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι αναγκαία για τη διατήρηση των θεμελίων της παγκόσμιας προσπάθειάς μας. 

Όπως σχολιάζει το CNBC, η πρόσφατη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης έδειξε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν πως είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης για γεωπολιτικούς κυρίως λόγους. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε πει το 2010 στο CNBC πως η κυβέρνηση Ομπάμα αντελήφθη πολύ γρήγορα τη συστημική φύση της ελληνικής κρίσης. «Έχοντας περάσει την κρίση της Lehman Brothers, οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να δουν τα ίδια λάθη να επαναλαμβάνονται» είχε τονίζει τότε και είχε υπογραμμίσει τη συνεχή επικοινωνία της Ουάσινγκτον με την Αθήνα: 

Υπήρχαν διαρκείς επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση εκείνη την περίοδο. Είναι ξεκάθαρο πως την άνοιξη του 2010 η αμερικανική πίεση ανάγκασε τη Γερμανία να δεσμευτεί στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Η απόφαση για ενεργοποίηση του ΔΝΤ ωστόσο προήλθε από τη Γερμανία, όχι τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε το γερμανικό αίτημα και ενδεχομένως το καλωσόρισε. 


σχετικα αρθρα