Την αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις περιγράφουν στο Βήμα τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η γενική διευθύντρια Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου και ο διευθυντής Προϋπολογισμού Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με τα δύο στελέχη, την περίοδο της μεγάλης αγωνίας, τον περασμένο Φεβρουάριο  ''είχε φτάσει ημέρα που το ταμείο του κράτους είχε μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, κι εμείς έπρεπε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις'.

Όπως τονίζουν :
Κάποιοι υπουργοί δούλεψαν σκληρά και άφησαν πίσω τους “θετικό αποτύπωμα”. Κάποιοι δεν κατάλαβαν ούτε τι κάνει το ΓΛΚ.

Σε σχέση με το περίφημο Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζουν ότι «οι υπηρεσίες του ΓΛΚ δεν γνώριζαν και επομένως δεν συμμετείχαν σε τέτοιο σχέδιο» και αφήνουν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για προετοιμασία εθνικού νομίσματος.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο:
Ξενυχτήσαμε για την προετοιμασία πριν από τις επισκέψεις των θεσμών, για την εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών. Αγωνιούσαμε για τον κίνδυνο επιβολής νέων μέτρων και πολλά άλλα. Αποκορύφωμα βέβαια ήταν τους τελευταίους μήνες που δεν είχαμε συμφωνία να μην μπορούμε να δανειστούμε και τα έσοδα να είναι περιορισμένα
Η κ. Μηλιάκου περιγράφει πως αποφεύχθη η στάση πληρωμών:
Με επίπονη δουλειά σε συντονισμό με τον ΟΔΔΗΧ και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η προσπάθεια ήταν αγωνιώδης να συγκεντρωθούν τα έσοδα του Δημοσίου αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης προκειμένου το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Μέσω αυτής της διαδικασίας κατέστη εφικτό να πληρωθούν οι υποχρεώσεις.
Η ίδια αναφέρεται στην μισθοδοσία του κράτους:
 
Σήμερα, μετά τις περικοπές, μισθοί και συντάξεις, καθώς και επιχορηγήσεις για ταμεία, ξεπερνούν το 70% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Το 2015 το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα διαμορφωθεί σε 43,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 18,8 δισ. ευρώ ή 43% αφορούν πληρωμή αποδοχών και συντάξεων που καταβάλλονται από το κράτος, εκ των οποίων οι συντάξεις ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ ή 15%. Επιπλέον 11,6 δισ. ευρώ αφορούν μεταβιβάσεις του κράτους προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για την πληρωμή συντάξεων. Επομένως, το σύνολο των απολύτως ανελαστικών αυτών δαπανών θα ανέλθει σε 30,4 δισ. ευρώ.
Τονίζει, δε, ότι οι χειρότεροι μήνες ήταν ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, όταν πλέον έκλεισαν οι τράπεζες και είχαμε τα capital controls».