Η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπέγραψε συμφωνία με κινεζική εταιρία για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή μέρους της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας που σχεδιάζεται να ανεγερθεί ανατολικά της πόλης του Καΐρου. 

Βάσει της συμφωνίας, η κρατική κινεζική εταιρία τεχνικών έργων, επίσης γνωστή και ως China Construction, θα «μελετήσει την κατασκευή και τη χρηματοδότηση» του διοικητικού τμήματος της νέας πρωτεύουσας, το οποίο θα περιλαμβάνει υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες αλλά και το προεδρικό γραφείο.

Η νέα πρωτεύουσα εντάσσεται σε μια σειρά μεγάλων έργων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι με στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια χώρα με πληθυσμό 90 εκατομμυρίων.

Η σχεδιαζόμενη πόλη, την οποία η Αίγυπτος θέλει να οικοδομήσει μέσα σε 5-7 χρόνια με κόστος 45 δισ. δολαρίων, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από κάποιους Αιγύπτιους, που θεωρούν το έργο μη απαραίτητο και κακοσχεδιασμένο.

Η εν λόγω πόλη, η οποία θα έχει το μέγεθος της Σιγκαπούρης, θα περιλαμβάνει ένα αεροδρόμιο μεγαλύτερο από το Χίθροου του Λονδίνου, ένα κτίριο υψηλότερο από τον Πύργο του Άιφελ και περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα δρόμων και λεωφόρων.