Στην πρόταση λύσης στα προβλήματα που παρατηρούνται στους διαγωνισμούς προμηθειών του Δημοσίου, λόγω των capital controls, στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών προέβη ο Δημήτρης Μάρδας, τ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης.

Διαπιστώθηκε ότι αν και κατακυρώνονται διαγωνισμοί του Δημοσίου υπέρ κάποιων προμηθευτών, αυτοί δεν υπογράφουν και ματαιώνεται η σύμβαση γιατί φοβούνται ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας των capital controls δεν θα εγκριθούν οι εισαγωγές των προς προμήθεια υλικών ή δεν θα εγκριθούν έγκαιρα.

Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Μάρδας πρότεινε στην Επιτροπή το εξής:

Με την απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού (κυρίως) ή με την υπογραφή της σύμβασης, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών να εγκρίνει ΑΜΕΣΑ και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση την εισαγωγή. Αυτό, πρέπει να γίνει γνωστό σε φορείς και ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να συνεχιστεί ομαλά η ροή των προμηθειών του Δημοσίου.