Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αρμόδιος για τα οικονομικά δήλωσε πως η οικονομία της χώρας δεν θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη, ωστόσο εκτίμησε πως η πολιτική αβεβαιότητα θα περιοριστεί μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. 

Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε στο Reuters ότι η ανάπτυξη ίσως διαμορφωθεί στο 3% φέτος, χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο του 4%, αλλά σε γενικές γραμμές εντός των εκτιμήσεων της αγοράς. Ο πληθωρισμός θα κλείσει τη χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα αλλά θα υποχωρήσει το 2016, δήλωσε.

«Η ανάπτυξη περίπου 3% για φέτος φαίνεται πιθανή» είπε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της αφού μελετήσει τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία ανακοινώνονται την Πέμπτη.

Ο Γιλμάζ διορίστηκε τον περασμένο μήνα στην μεταβατική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε αφού το κυβερνών κόμμα AKP έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου και θα οδηγήσει την Τουρκία και πάλι στις κάλπες την 1η Νοεμβρίου.

Τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης θα συνεχίζουν να δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη, διατηρώντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υπό έλεγχο και καταπολεμώντας τον πληθωρισμό, είπε ο Γιλμάζ, αν και αναγνώρισε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν υψηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό για φέτος.