Κλείνουν μέσα στο 2016 οι εφορίες για το κοινό, με την προσέλευση, όποτε απαιτείται, να γίνεται με ραντεβού, με στόχο να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο. 

Αυτό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ).

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εφοριακών ότι προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας. Προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων, δεν καταργούνται οι οργανικές του θέσεις και μεταφέρονται 500 υπάλληλοι από το ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, έμπειρο προσωπικό θα φύγει από το ΣΔΟΕ και έμπειρο θα παραμείνει. «Δεν θα χάσουν τίποτα οι έμπειροι ελεγκτές και δεν καθιερώνονται οι πιστοποιημένοι. Τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι κομματικά, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η δήλωση προτίμησης και περιμένει προτάσεις από την ΠΟΕ ΔΟΥ για τα κριτήρια και τη διαδικασία» και πρόσθεσε:

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, Αν. ΥΠΟΙΚ, Υπ. Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίσουν από ποια υπηρεσία, ΣΔΟΕ ή ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες. Οι λίστες θα πάνε πακέτο δεν θα διαμοιρασθούν.

Για τις παραγραφές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα δοθεί λύση μέχρι το Οκτώβριο είτε με χρονική παράταση της παραγραφής είτε με risk analysis.

Όσον αφορά στο περιουσιολόγιο, δήλωσε πως θα ολοκληρωθεί αλλά πριν, θα διασφαλιστεί το απόρρητο, με κωδικούς προσβασιμότητας ανάλογα με την εντολή ελέγχου.