Η κυβέρνηση της Κίνας θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την οικονομία, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Μιλώντας σε συνάντηση υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στην πόλη Νταλιάν της Κίνας, ο Λι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα του δεν θέλει έναν νομισματικό πόλεμο και διαβεβαίωσε ότι το γιουάν θα διατηρήσει τη σταθερότητά του.

«Εάν πράγματι συμβεί ένας νομισματικός πόλεμος, αυτό απλά θα βλάψει την Κίνα», είπε και πρόσθεσε:

Η συνεχής υποτίμηση του γιουάν σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί την διεθνοποίηση του νομίσματος. Δεν είναι η πολιτική μας προτίμηση.

Η Κίνα δεν ήθελε την υποτίμηση του γιουάν για να ενισχύσει τις εξαγωγές, επανέλαβε ο Λι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την περαιτέρω ενδεχόμενη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος.

Ερωτηθείς για την αστάθεια στην χρηματοοικονομική αγορά, είπε ότι η Κίνα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα.

«Τώρα, μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης εξάλειψαν την πιθανότητα τυχόν συστημικών χρηματοπιστωτικών κινδύνων. Η κίνηση σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο να αποδυναμώσει το ρόλο της αγοράς», δήλωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Ο Λι είπε ότι οι πρόσφατες πολιτικές της κυβέρνησης κερδίζουν έδαφος και ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη βασική κατεύθυνση της πολιτικής και θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές προληπτικού χαρακτήρα.