Νέα αναφορά στο φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ κάνοντας εκ νέου λόγο για βιωσιμότητά του, αποτυπώνοντας τη θέση των Ευρωπαίων.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «διαφωνεί με τις αναφορές που χαρακτηρίζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως μη βιώσιμο». 

Και εξήγησε ο επικεφαλής του ESM:

Ο τρόπος να δούμε τους αριθμούς δεν είναι η ψηλή αναλογία ΑΕΠ-χρέους, πρέπει να βλέπουμε το κόστος εξυπηρέτησης που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει κάθε χρόνο και αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα.

Τόνισε ακόμη ότι «τα προγράμματά μας (EFSF και ESM) μειώνουν δραματικά τα κόστη δανεισμού για τις χώρες».

 Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ, σε χθεσινές του δηλώσεις από τη Σλοβενία απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους«Tο ΔΝΤ δεν πρότεινε κούρεμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απλά είπε πρόσφατα ότι αυτό δεν είναι στο τραπέζι και είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται για να γίνει βιώσιμο ξανά το ελληνικό χρέος» δήλωσε στην εφημερίδα Delo. Και συνέχισε:

Το Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεσμεύθηκαν πως αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις όπως έχουν συμφωνηθεί και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους -και αυτό δεν είναι κούρεμα- το Eurogroup είναι έτοιμο να το συζητήσει. Και εάν είναι αναγκαίο, κυρίως θα εστιαστεί στην επέκταση των ωριμάνσεων και σε περίοδο χάριτος για τους τόκους. Ή κάποιος θα μπορούσε ναα σκεφτεί και τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ (SMP). Αυτές είναι επιλογές που μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Αλλά έχει γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν ονομαστικά κουρέματα.

Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι η όποια συζήτηση για την ελάφρυνσή του θα γίνει μόνο εφόσον υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς.