Προειδοποιήσεις και μηνύματα για εφαρμογή του προγράμματος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, αναμένεται να στείλουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα, καθώς αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία των νέων μέτρων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα υπάρξουν σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την προεκλογική της ρητορική. 

Οι Ευρωπαίοι με τα τεχνικά τους κλιμάκια ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα σε άμεσο χρόνο μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, με την προσδοκία από την ελληνική πλευρά να υπάρξουν μικρές βελτιώσεις στα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις δράσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης και θα διαβεβαιώσει ότι θα αφήσει «παρακαταθήκη» για την περεταίρω υλοποίηση του συμφωνημένου προγράμματος από την κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται να διαμηνυθεί ότι η κυβέρνηση και το νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι χρηματοδοτικής στήριξης από την πλευρά της ΕΕ και ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν.