Στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται σήμερα άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και πάλι η Ελλάδα, καθώς αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία των νέων μέτρων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα υπάρξουν σχετικά με τη συζήτηση για τοχρέος, στην οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την προεκλογική της ρητορική

Οι προετοιμασίες για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να συνεχιστούν, παρά το «μη καθαρό» πολιτικό τοπίο που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δήλωσε  ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη σύνοδο δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.

«Δεν γνωρίζω ποιο κόμμα θα κερδίσει, ποιος συνασπισμός θα σχηματιστεί. Έχω την εντύπωση, κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη πλειοψηφία, μια τεράστια πλειοψηφία στην Ελλάδα (που υποστηρίζει) τα κόμματα που υποστήριξαν το διάβημα» για ένα πρόγραμμα βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, δήλωσε. 

«Δεν πιστεύω ότι η καινούργια ελληνική κυβέρνηση θα αποδεσμευτεί από το νέο πακέτο βοήθειας», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Αυστριακός υπουργός, Χανς Γιερκ Σέλινγκ.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν δεν είναι επιτυχής, «η επόμενη δόση δε θα πληρωθεί και το πρόγραμμα θα σταματήσει». «Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Αυτό αναμένω και σε αυτό επιμένω», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.