Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα είναι σχεδόν ίδιος με τον φόρο του 2014, με πολύ μικρές αλλαγές. 

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση των φοροαπαλλαγών

Συγκεκριμένα είπε ότι, πέραν των περιουσιακών κριτηρίων, εξετάζεται η υιοθέτηση εισοδηματικών-κοινωνικών κριτηρίων, όπου θα συνυπολογίζεται η κατάσταση υγείας του ιδιοκτήτη. Επίσης επισήμανε πως χρειάζεται να μεταφερθεί ένα τμήμα του ΕΝΦΙΑ στον συμπληρωματικό φόρο επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας. Απώτερος σκοπός, εξήγησε, είναι να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων που φορολογούνται για μεμονωμένα ακίνητα και να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος τα εύπορα στρώματα, με βάση τον όγκο της περιουσίας τους.

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές παρεμβάσεις, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται πάντως φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014: 

Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:

  • το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί - η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
  • η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετρ. μέτρα. 

Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
  • η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα
  • ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. 

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.
Επισημαίνεται τέλος ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.