Την εκτίμηση ότι η ''Ευρώπη είναι βουτηγμένη στην ντροπή'' εξέφρασε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά την αποτυχία της χθεσινής υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι το μεταναστευτικό είναι η μεγαλύτερη απειλή απ΄ό,τι η ελληνική κρίση.

Όπως δήλωσε χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο γερμανός αντικαγκελάριος:

Χθες βράδυ, η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή. Αυτό που ζήσαμε είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ' ό,τι η ελληνική κρίση. Και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας. Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει. 'Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης.

Ο κ.Γκάμπριελ τόνισε, επίσης, πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορα, αναμένεται τώρα να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες το 2015, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν μέχρι τώρα οι επίσημοι υπολογισμοί.

Πρέπει «να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εμφανίζεται ως χώρα που πληρώνει στην Ευρώπη «και όλοι να συμμετέχουν όταν είναι να πάρουν χρήματα, αλλά κανένας όταν πρόκειται να αναλάβει ευθύνες».

Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την ΕΕ οι χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στην Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

"Θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε τρόπους για την άσκηση πίεσης", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οι χώρες που αρνούνται την κατανομή με ποσοστώσεις ¨είναι συχνά οι "χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους" από την Ευρώπη, είπε ο ντε Μεζιέρ.

Ο ντε Μεζιέρ δηλώσει εξάλλου ότι επιμένει στην πρόβλεψη για άφιξη 800.000 προσφύγων στη Γερμανία φέτος.

"Δεν θέλω να αλλάξω την πρόβλεψη", είπε .

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία χθες βράδυ στις Βρυξέλλες για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων.

Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβακία, κυρίως, αρνήθηκαν την κατανομή μέσω ποσοστώσεων, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.