ΕΚΤ: Αύξηση του ελληνικού χρέους από τα μέτρα στήριξης των τραπεζών

ΕΚΤ: Αύξηση του ελληνικού χρέους από τα μέτρα στήριξης των τραπεζών

Τα μέτρα στήριξης προς τις τράπεζες γιγάντωσαν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο δελτίο της. 

Η τράπεζα στην ανάλυσή της, αναφέρει πως το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2008 – 2014 αυξήθηκε κατά 22,2% του ΑΕΠ και της Ιρλανδίας κατά 22,6%. Την ίδια στιγμή το χρέος της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Λιθουανίας επιβαρύνθηκε με λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βοήθεια στις τράπεζες επιβάρυνε το συνολικό δημόσιο χρέος της ευρωζώνης κατά 4,8% του ΑΕΠ, σχεδόν το ένα πέμπτο της συνολικής αύξησής του από το 65% στο 92% την παραπάνω περίοδο.

Τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, και οι χώρες έχουν ανακτήσει περίπου το 40% από αυτά (3,2% του ΑΕΠ).

Η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών στο δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Ιρλανδία, καθώς το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της επιδεινώθηκε σωρευτικά κατά σχεδόν 25% του ΑΕΠ.

Οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σλοβενίας επηρεάσθηκαν επίσης πολύ από τα μέτρα στήριξης, με τη συνολική επίπτωση στο έλλειμμα να κυμαίνεται από 8% έως 13% του ΑΕΠ την περίοδο 2008-14.

Η Ελλάδα είχε στο τέλος του 2014 το υψηλότερο ποσοστό εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες - ανερχόταν στο 28,5% του ΑΕΠ έναντι 12,9% στην περίπτωση της Ιρλανδίας και 2,7% για το σύνολο της ευρωζώνης.

Το ποσοστό 40% ανάκτησης της βοήθειας στις τράπεζες έως τώρα είναι χαμηλό με βάση διεθνείς συγκρίσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο