Κανονική... φοροκαταιγίδα θα πλήξει από τις αρχές του επόμενου μήνα μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών, αφού αυξημένο ΦΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι έμποροι στα νησιά, οι ξενοδόχοι, αλλά και οι αγρότες, οι επιχειρηματίες και οι κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα των δανειστών, από την 1η Οκτωβρίου θα επιβληθεί ΦΠΑ 30% σε μια πρώτη κατηγορία νησιών, η οποία θα αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση.

Το επόμενο κύμα ΦΠΑ θα ακολουθήσει σε μια δεύτερη κατηγορία νησιών την 1η Ιουνίου του 2016, ενώ η απόφαση θα ισχύσει συνολικά για όλα τα νησιά της Ελλάδας από την 1η του Ιανουαρίου του 2017. 

Αυτό δεν θα είναι το μόνο πλήγμα που θα δεχθεί ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, καθώς από τις αρχές του μήνα, θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, αγγίζοντας πλέον το 13%. 

Έρχονται πρόσθετοι φόροι για αγρότες, επιχειρήσεις ιδιοκτήτες ΙΧ

Δεν είναι, επίσης, λίγοι  οι φορολογούμενοι εκείνοι που θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρους, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο μνημόνιο του Ιουλίου και δεν ''πρόλαβε'' όσους είχαν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση τον Ιούνιο. 

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν την διαφορά της προκαταβολής φόρου αναδρομικά, καθώς όσοι είχαν πληρώσει πριν τον Ιούλιο, με το τότε εκκαθαριστικό, τώρα καλούνται να εξοφλήσουν τον παραπάνω φόρο που τους αναλογεί. 

Συγκεκριμένα, ο φόρος στους αγρότες έχει αυξηθεί από το 27,5 στο 55%, ενώ στις επιχειρήσεις από 80% στο 100%. 

Πρόσθετα ''ραβασάκια'' θα λάβουν προς τα τέλη του μήνα και οι ιδιοκτήτες πολυτελών ΙΧ, πάνω από 2500 κυβικά, δηλαδή, καθώς ο φόρος πολυτελείας έχει αυξηθεί από το 10% στο 13%. 

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πρόσθετος φόρος θα ισχύσει για όσους είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση πριν τον Ιούλιο.