Καινούριο πονοκέφαλο έχουν να αντιμετωπίσουν οι έμποροι στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, έρχεται, χωρίς αναβολή η κατάργηση της έκπτωσης του 30% στoν ΦΠΑ.

Πρόκειται για υπουργική απόφαση, ως μνημονιακό προαπαιτούμενο, η οποία, απαρέγκλιτα θα μπει σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου του 2015 καταρχάς σε ορισμένα νησιά.

Θα ακολουθήσει μια δεύτερη κατηγορία νησιών, στα οποία το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ ο αυξημένος ΦΠΑ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δανειστών, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλα τα νησιά της χώρας. 

Όλα αυτά εξάλλου καθορίζονται ρητά από το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου και, παρότι, είχε ακουστεί ότι μπορεί να υπήρχε παράταση και η επιβολή του ΦΠΑ να καθυστερήσει κι άλλο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα γίνει. 

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πως θα καθοριστούν τα νησιά της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. 

Κύκλοι του υπουργείου υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν οριστεί ακόμα ποια θα είναι τα νησιά που θα πάρουν το... βάπτισμα του πυρός στην απόφαση και στην ερώτηση ποια θα είναι τα κριτήρια για την επιλογή απαντούν ότι θα προσδιοριστούν από τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα, ενώ αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι στην πρώτη κατηγορία θα ανήκαν τα κοσμικά νησιά, τώρα το πιθανότερο σενάριο είναι να προκριθούν τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, δηλαδή οι Κυκλάδες και οι Σποράδες. 

Βέβαια, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να επιλεγεί και το σενάριο που θέλει το πρώτο κύμα ενισχυμένου ΦΠΑ να επιβληθεί στα νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο, όμως, ειναι δύσκολο να προσδιοριστεί. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν, η συγκεκριμένη απόφαση θα είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών και θα πρέπει να συζητηθεί και να τελεσιδικήσει σχεδόν την... επόμενη ημέρα της ανάληψης του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, καθώς θα πρέπει άμεσα να μπει σε εφαρμογή η επιβολή του ΄΄φουσκωμένου'' ΦΠΑ

Πάντως, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες στα νησιά βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αφομοιώσει η τουριστική αγορά όσο πιο ανώδυνα γίνεται το μέτρο, αν και υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες θα φανούν από την άνοιξη του 2016 και μετά. 


TAGS