Παρότι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας φαντάζει αβέβαιο οι Ευρωπαίοι ήδη άρχισαν τις συζητήσεις για τη ρύθμιση του ζητήματος του χρέους, στα πλαίσια τις απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πως στόχος των πιστωτών είναι η Ελλάδα να μην ξοδεύει περισσότερο από 15% του ΑΕΠ ανά έτος στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το πλαφόν αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ότι η χώρα θα αποπληρώνει λιγότερα όταν η οικονομία βρίσκεται σε πίεση, και περισσότερα όταν αναπτύσσεται. 

Η Αθήνα από την πλευρά της πιέζει για μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους ύψους 197 δισ. ευρώ που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει επαλειμμένα ένα «κούρεμα». 

Αντ' αυτού, εάν η αξιολόγηση του προγράμματος του επόμενους δύο μήνες δείξει πως η Αθήνα πράγματι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές εμφανίζονται έτοιμοι να αναπροσαρμόσουν διάφορες παραμέτρους των δανείων που έχουν χορηγήσει, ώστε να διασφαλίσουν πως το κόστος εξυπηρέτησης τους από την Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ ετησίως. 

«Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων, και σημείωσε πως «υπάρχει συναίνεση, πάνω στο πως θα κινηθούμε». 

Όπως αναφέρει το Reuters, το ελληνικό δημόσιο χρέος τον Απρίλιο ανερχόταν στα 301,5 δισ ευρώ, δηλαδή στο 168,8% του ΑΕΠ, μειωμένο σε σχέση με το 177,1% του ΑΕΠ το 2014. Το ΔΝΤ ανέφερε πως για να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας θα πρέπει να πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ. 

«Ως προς την Ελλάδα ωστόσο, αυτό δεν έχει νόημα, από τι στιγμή που δεν αντανακλούνται οι περίοδοι χάριτος, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις, που κρατούν το κόστος εξυπηρέτησης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη χαμηλότερα από αυτά της Γερμανίας για παράδειγμα»,  ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης και συνέχισε: 

Επομένως, η νέα μέθοδος για να διευθετηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, είναι να δούμε το κόστος εξυπηρέτησης ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, και αυτό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 15%. 

Το 2015 το κόστος εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας ήταν στο 11% του ΑΕΠ και θα πέσει αρκετά στα προσεχή χρόνια, ωστόσο θα ανέβει εκ νέου μετά την περίοδο χάριτος στα δάνεια της ευρωζώνης που λήγει το 2023. 

Αναπροσαρμογές 

Οι παράμετροι που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, περιλαμβάνουν ωριμάνσεις, περιόδους χάριτος, επιτόκια αν και τα τελευταία είναι απίθανο να αλλάξουν καθώς βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.

Με τις αναπροσαρμογές στις ωριμάνσεις και τις περιόδους χάριτος, η ευωζώνη θα μπορεί να λειάνει τα υψηλά στην αποπληρωμή χρέους τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, αναφέρει το πρακτορείο. 

«Όταν η Ελλάδα τη λάβει (σ.σ. την ελάφρυνση), θα εξασφαλιζόταν η βεβαιότητα και η δυνατότητα πρόβλεψης», ανέφερε τρίτος αξιωματούχος. «Με αυτή την αναπροσαρμογή του προφίλ του χρέους, τα μέλη της ευρωζώνης θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω», επεσήμανε

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως η αναπροσαρμογή στην αποπληρωμή χρέους θα βοηθούσε την Ελλάδα να επιστρέψει πλήρως στις αγορές, καθώς οι ιδιώτες πιστωτές θα είχαν τη βεβαιότητα για την πορεία του χρέους της χώρας για μία πολύ μεγάλη περίοδο. 

Ωστόσο αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν πως το 15% είναι αυθαίρετος αριθμός ωστόσο θα λειτουργήσει. «Το ΔΝΤ αναφέρει πως το 15% είναι εντάξει, σε αυτή την περίπτωση το χρέος θα είναι βιώσιμο» είχε δηλώσει στις 27 Αυγούστου ο Κλάους Ρέγκλινγκ.