Η Γαλλία δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους στην οικονομία της Κίνας και υποστηρίζει την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την έγκριση για την ένταξη του γιουάν στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει τη θέση του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και «την προσπάθεια της Κίνας να ενσωματώσει το γιουάν στα νομίσματα του ΔΝΤ», είπε ο Σαπέν κατά την έναρξη του Σινογαλλικού Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Ο Σαπέν είπε ότι δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους από τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Κίνας και περιέγραψε την πρόσφατη πτώση στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές ως «απαραίτητη διόρθωση». Είπε επίσης ότι η εστίαση της Κίνας στην εγχώρια οικονομία της θα έχει ευρύτερα οφέλη.

«Δεδομένης της προθυμίας των κινεζικών αρχών να βρουν ένα νέο είδος ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στην εγχώρια οικονομία και λιγότερο στις εξαγωγές, αυτό είναι μια εξισορρόπηση που θα είναι καλή για την παγκόσμια σταθερότητα», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών Σι Γιαομπίν είπε από την πλευρά του ότι η οικονομική αστάθεια στην Κίνα δεν θα εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι εντός εύλογου εύρους.

Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις από τις αλλαγές στη νομισματική τους πολιτική, είπε ο Σι.

«Οι αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να εξετάζουν τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών όταν καθορίζουν τις νομισματικές πολιτικές», είπε.

«Η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται αλλά η ανάκαμψη δεν είναι σταθερή».