«Λουκέτο» σε περισσότερες από 870 επιχειρήσεις μπήκε από τις αρχές του έτους στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 πάνω από 870 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκαναν αναστολή εργασιών στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 είναι τετραπλάσιος σε σχέση με τις εγγραφές νέων μελών στο Επιμελητήριο, τα οποία αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους στο ίδιο διάστημα (μόλις 200).

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΒΕΘ, που ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου επισημαίνει ότι, σε μια περίοδο οριακή για την οικονομία και την κοινωνία, «τα φιλευρωπαϊκά κόμματα, παρά τις όποιες διαφορές τους, πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν σε βάθος τετραετίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, στο διάστημα 1 Ιανουαρίου-17 Σεπτεμβρίου 2015, η έναρξη επιχειρήσεων είναι μειωμένη κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (όταν είχαν κάνει την εγγραφή τους 295 επιχειρήσεις) και οι διαγραφές εμφανίζονται μειωμένες κατά 16% (στο εννεάμηνο του 2014 είχαν ανέλθει σε 1.042).

Και συνεχίζει λέγοντας:

Η ανασχετική τάση στις διαγραφές, που εξακολουθούν να είναι πολλές, δεν αποτελεί κάποια αισιόδοξη είδηση, άλλωστε το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό. 

Επιπλέον δεν είναι ακόμη εμφανή τα αποτελέσματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από τους ελέγχους κεφαλαίων, που αποτελούν αγκάθι για το επιχειρείν.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα πρέπει να στηριχθεί στο εξής τρίπτυχο: οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ, εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και επιτάχυνση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.